KUR'AN'DA ZEYTİN VE İNCİR DIŞINDA BAŞKA MEYVELER GEÇİYOR MU?

KUR'AN'DA ZEYTİN VE İNCİR DIŞINDA BAŞKA MEYVELER GEÇİYOR MU?

KUR'AN'DA ZEYTİN VE İNCİR DIŞINDA BAŞKA MEYVELER GEÇİYOR MU?

Soru: Selamun aleyküm Hocam. Kuran'da Zeytin ve İncir hariç başka meyveler de geçiyor mu?

Cevap: Ve aleyküm selam

Tin suresi sebebiyle halk tarafından Kur'an içinden en çok bilinen iki meyve, incir ve zeytindir.
 
Halbuki bu iki meyvenin dışında Kitabımızda bildirilen başka meyveler de vardır.
 
Mesela Kur'an'da 20'ye yakın ayette en çok bahsi geçen meyve 'Hurma'dır.
 
Allah, incire yemin eder:
 
“İncire, zeytine, Sîna dağına ve şu emîn beldeye andolsun.” (Tîn 1-3)
 
Zeytine, mübarek bir meyve der:
 
“Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde bir kandil, kandil de bir cam fanus içinde. Fanus sanki inci gibi parlayan bir yıldız. Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile neredeyse aydınlatacak (kadar berrak)tır. Nur üstüne nur. Allah, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah, insanlar için misaller verir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.” (Nur 35)
 
Nar meyvesini metheder:
 
“Çardaklı ve çardaksız bağları inşa eden Allah’tır. Tatları çeşitli ekin ve hurmaları, zeytin ve narı birbirine benzer ve benzemez şekilde yaratan O’dur. Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.” (En’âm 141)
 
Narı öven Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ise, onun özel bir yanına işaret ediyor: “Her narda mutlaka Cennet sularından bir damla vardır.” Bu hadis sebebiyle İslâm alimleri narın tek bir tanesinin bile yere düşürülmesini doğru bulmuyor.
 
Hz. Ali Efendimiz de (radiyallahü anh), “Narı etli kısmıyla beraber yiyiniz. Zira nar mideyi tabaklayıp temizler.” diyerek bu meyvenin sağlık açısından önemine dikkat çekiyor.
 
Muz meyvesinden şöyle bahseder:
 
“Ashab-ı yemin ki ne ashab-ı yemin! Ne mutludur onlar! Dalbastı kirazlar, dolgun salkımlı muzlar, yayılmış gölgeler... Şırıl şırıl akan sular... Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler.” (Vâkıa 28-33)
 
Yine Kur'an 11 ayette de üzümden bahseder:
 
“Gökten su indiren O’dur. Sonra Biz onunla her çeşit bitkiyi çıkarırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar çıkarırız. Hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, zeytin ve nar bahçeleri yetiştiririz…” (En’am 99)